Ceremonie Trouwen - Pauline Suidgeest Ceremoniespreker
Op een zeldzaam mooie zaterdagmiddag in het vroege voorjaar was ik te gast bij mijn favoriete cateraar Heerlijk & Hecht, die bruidsparen uitnodigde voor een proefmiddag. Heerlijk & Hecht organiseert deze middag net voor de start van het trouwseizoen, zodat bruidsparen alle belangrijke keuzes qua catering kunnen ervaren en selecteren in een inspirerende setting. Een heerlijke middag dus!

Vlaamse bruid

Een Vlaamse bruid kwam naar me toe om een probleem te bespreken. Omdat zij en haar verloofde in Nederland niet voor de wet kunnen trouwen, maar wel de leukste locatie in Nederland aantroffen, gaan ze in België voor de wet en in Nederland ceremonieel trouwen. Haar schoonzus die weleens presentaties houdt, bood aan om de ceremonie te verzorgen en blij dat het geregeld was, ging het bruidspaar enthousiast akkoord.

Maar nu de trouwdag dichterbij kwam, was de schoonzus een probleem geworden. In al haar enthousiasme verzamelde ze bij verschillende mensen verhalen, behalve bij het bruidspaar. Daar nam de stress per dag toe, omdat ze geen idee hadden wat de schoonzus in de ceremonie van plan was. Ze kregen op geen enkele vraag antwoord en hoe of wat ze ook probeerden, er werd alleen maar gezegd dat het een mooie verrassing zou worden.

Lange geloften

Het bruidspaar had inmiddels als ‘oplossing’ bedacht om de geloften die ze naar elkaar willen uitspreken zo lang mogelijk te maken. Zodat ze tenminste op die manier een aandeel in de ceremonie konden opeisen….

Amai, dat is nu echt een probleem. Eerlijk gezegd vond ik het best lastig om in deze situatie nog enige verbetering aan te brengen. Het bruidspaar had hun wensen en ideeën eerder en beter met schoonzus moeten bespreken, zodat helder was wat de verwachtingen waren.

Samen in gesprek

Ik heb ze aangeraden om in ieder geval (liefst snel!) met elkaar in gesprek te gaan. Als bruidspaar aan schoonzus uit te leggen wat de wensen en verwachtingen voor de ceremonie zijn. Welk verhaal willen jullie verteld hebben? Welke vragen wil je – los van het jawoord – als bruidspaar beantwoord zien in je ceremonie? Welk gevoel hoop je dat gasten hebben als de ceremonie klaar is? Wil je je gasten misschien nog iets meegeven; een soort tip of overdenking?

Ceremonie Trouwen - Pauline Suidgeest Ceremoniespreker

Hoe voorkom je stress in je ceremonie?

Ik vind het belangrijk om met elkaar het raamwerk van de ceremonie te bepalen, zodat je van elkaar weet wat er globaal op welk moment gaat gebeuren. Zodat duidelijk is wie wat doet en zowel het bruidspaar, als de gasten en de ceremoniespreker van de ceremonie kunnen genieten.

Stress in de trouwceremonie?

Vergis je niet in de impact van stress in een trouwceremonie! Als de spreker niet in staat is om de ceremonie als het ware te ‘dragen’, geeft dat gezelschap en bruidspaar stress. Het ongemak is voelbaar en gaat de sfeer bepalen. En als het bruidspaar geen vertrouwen heeft in de spreker of niet goed weet wat er gaat gebeuren en daar zenuwachtig over is, zal de sfeer niet makkelijk ontspannen worden. Kortom, weten wat je kan verwachten op een essentieel moment als de trouwceremonie is erg belangrijk.

Graag was ik op tijd met schoonzus in contact gekomen om haar te coachen. Hoe geef je een fijne trouwceremonie vorm? Ik had haar van tips, aanwijzingen en ervaringen kunnen voorzien, zodat ze het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.

  In mijn volgende blogpost kom ik hierop terug: Hoe geef je een ceremonie vorm en zorg je voor inhoud die raakt?

Jullie ultieme trouwceremonie

Pauline Suidgeest Ceremoniespreker & Zelfstandig TrouwambtenaarIk ga graag met jullie op zoek naar jullie ultieme trouwceremonie inclusief alle elementen die daar voor jullie bij horen.

  Neem contact op voor een vrijblijvende telefonische kennismaking.