Trouwambtenaar - Pauline Suidgeest Ceremoniespreker
Ik schreef eerder over een Vlaamse bruid, die nerveus werd van haar schoonzusje dat de ceremonie ging leiden. Schoonzusje had geen contact met het bruidspaar en gaf hen geen inspraak in de ceremonie. Als het bruidspaar vragen stelde, keek iedereen samenzweerderig en vertelde dat het een verrassing zou worden. Heel onrustig werd deze bruid daarvan!

Hoe kan het beter?

Volgens mij is de beste manier om de spreker te laten coachen door iemand met ervaring als trouwambtenaar/ceremoniespreker. Die helpt met de opbouw, de inhoud én met de uitvoering. Want al heeft de spreker ervaring, een huwelijk is iets compleet anders dan een zakelijke speech. Naast de wettelijke component die niet verkeerd mag gaan, is de druk hoog. Er is spanning bij bruidspaar en gasten. Het feit dat de spreker het niet verkeerd mág doen omdat het zo belangrijk is en je het niet over kunt doen, legt veel druk op bijvoorbeeld je broer als trouwambtenaar.

Over het algemeen kent de spreker één van de echtelieden echt goed, waardoor het verhaal uit balans kan zijn. Toen ik een ceremonie samen met de vader van een bruidegom deed, schreef hij over alle sporten die zijn zoon had beoefend (en dat waren er veel!), maar wist (te) weinig over zijn schoondochter.

Op zoek naar de essentie

De spreker moet met jullie in gesprek en vragen stellen. Hoeft niet volledig te zijn, maar gaat liefst op zoek naar de essentie. Zoomt in op één sport en typeert het karakter van de bruidegom aan de hand van zijn eigenaardigheden. Fijn als de spreker jullie en jullie gasten niet vermoeit met chronologisch opgesomde feiten die iedereen kent. ‘Toen verhuisden jullie naar de Vinkenweg…’

Wat het geheim is van de relatie, is een interessanter perspectief. Mooi als de spreker aan jullie allebei vraagt wat jullie ergens bij dachten, voelden of wat het met jullie deed en dat gevoel in de speech verwerkt. Van de feiten een laagje dieper durft te bewegen door te zoeken naar de bijbehorende emotie. Soms is het daarvoor nodig dat de spreker flink doorvraagt.

Trouwambtenaar - Pauline Suidgeest Ceremoniespreker

Tips voor het bruidspaar

  • Trek er tijd voor uit om samen te verwoorden waarom je trouwt. Welke betekenis hechten jullie eraan en waarom maken jullie er zo’n feest van? Wat is voor jullie de reden dat jullie niet op maandagochtend gratis trouwen?
  • Wie zijn de mensen waarmee jullie dit moment willen vieren? Waarom spelen deze mensen zo’n grote rol in jullie leven?
  • Bedenk of voel bij de meest belangrijkste gasten waarom ze erbij zijn. Wat waardeer je in deze persoon? Waar ben je hem/haar het meest dankbaar voor?
  • Welk gevoel hoop je dat jullie gasten na jullie huwelijk meenemen?
  • Verzamel zo jullie input voordat je de ceremonie uit handen geeft.

Schrijf los van elkaar op wat je elkaar wilt beloven (vows) en spreek dat naar elkaar uit voor het wettelijk jawoord. Het is mooi om iets uit verleden en heden te benoemen en een wens of belofte voor de toekomst. Maak het niet te lang; het is best pittig!

Tips voor de trouwambtenaar voor 1 dag

  • Denk goed na over een logische opbouw voor de ceremonie.
  • Bereid je goed voor. Dat geldt voor de inhoud van je toespraak, maar ook voor het wettelijke stuk. Daarin mag je geen fouten maken.
  • Als er iets onverwachts gebeurt in de ceremonie, benoem wat het met jou doet. Als je geraakt wordt, maak je het voor jezelf makkelijker door dat te benoemen, dan om ‘gewoon’ door te praten. Wat benoemd is krijgt ruimte en is geen probleem meer; wat niet benoemd wordt kan verstikkend werken.
  • Hou er rekening mee dat je in een trouwceremonie niet het spreektempo van een normale speech hebt. Maak je toespraak dus niet te lang. Er wordt meer geklaagd dat speeches te lang zijn, dan te kort.
  • Als er ook andere sprekers zijn, vraag dan hun tekst op. Daarmee kan je de lengte van de ceremonie bewaken, kan je ze een goede positie in de ceremonie geven én je voorkomt dat drie sprekers allemaal dat verhaal over de kennismaking vertellen.
  • Als je sprekers hebt, geef ze dan geen spreektijd, maar liever 300 à 400 woorden. Daarmee voorkom je discussie over hoeveel tijd het uitspreken kost.

Het lijkt mooi en intiem, een familielid of vriend die jullie ceremonie leidt. Maar als het jullie of de spreker veel stress oplevert, zal een professional een betere keus zijn. Wil je het toch graag in eigen hand houden? Benut dan de kennis en ervaring van een leuke trouwambtenaar/ceremoniespreker en laat je coachen.

Jullie ultieme trouwceremonie

Pauline Suidgeest Ceremoniespreker & Zelfstandig TrouwambtenaarIk vind het ontzettend leuk om bruidspaar én broer bij te staan om er met elkaar een memorabele ceremonie van te maken!

  Neem contact op voor een vrijblijvende telefonische kennismaking.